Majstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, Pribor

Košarica

0 proizvoda 0,00 kn

Stilovi piva

Stilovi (uključujući i komercijalne) piva

Pivarski „majstori“ dijele piva u dvije kategorije, ovisno o kvascu:

      piva donjeg vrenja- velika većina današnjeg industrijsko zavarenog piva. Kvasac uzrokuje alkoholne fermentacije piva  između 5 i 13 ° C, i

      piva gornijeg vrenja - uglavnom pivo vareno po tradicionalnim metodama. Kvasac izaziva alkoholno vrenje  između 15 i 25 ° C.

Jer ćete ovim metodom variti pivo na tradicionalan način,  pivo je vareno kvascem gornijeg vrenja. Međutim, ipak može biti zavareno pivo  više ili manje sličano pivu donjeg vrenja.

Tipični predstavnici piva donjeg vrenja:
Lager
Lager je najčešći stil piva, na raspolaganju je veliki izbor ovog popularnog stila piva u svim kontinentima. Korijeni ovog stila piva su u Češkoj, u gradu Plzen. Izvorni naziv danas za komercijalno pivo Prazdroj Plzeň (praizvor Pilsen), možemo naći pod imenima kao što su Pils, Pilsner ili Pilsener. Ponuda slad ekstrakta iz kojeg kod kuće varimo pivo stila lager  također vrlo je bogata.

Boja piva kreće se od svijetle do blijedo zlatne, alkohol je na razini 4-5,5 %. Karakterističan okus, miris i gorčina doprinosi slavni češki hmelj vrsta SAAZ. Najbolje je poslužen ohlađen na 8 ° C.
 
Pilsner
Njemački Pilsner je "kopija" izvornog Pilsen piva. Od češkog "susjeda"  razlikuje se po malom okusu  slada, gorćinu isto doprinosi hmelj vrste SAAZ. Pivo ima ugodan okus i dobro ugasi žeđ.

Boja varira od blijedo slame u zlatnu, preporučena temperatura posluživanja je ohlađeno do 6 ° C.

Bock
Bock na njemačkom znači jarca. Naziv "Jarac" se često koristi u našem žargonu piva, ali i "Jarac"ćete često vidjeti na etiketama piva.

Bock (Jarac) sadrži veći sadržaj alkohola između 6 i 7,5 %. Pivo je svijetlo smeđe boje i određenog ukusa slada i karamela, ima malo hmelja. Najbolje je posluženo ohlađeno na 9 ° C.

Munich Dunkel
München tamno pivo je tamna varijanta od München svijetlog piva, koje je rašireno po cijeloj Bavarskoj. Prženi ječam nehotice podsjeća na okus čokolade.

Pivo sadrži oko 5% alkohola i ima srednju kolićinu hmelja.

 
Tipični predstavnici gornje fermentacije piva:

Bitter Ale
Tipično englesko pivo, vrlo popularno. Pivo se odlikuje bogatom aromom hmelja i gorčine, naravno, kao što i ime sugerira.

Boje se kreću od zlatne na žuto, sadržaj alkohola od 3 do 5,5%. Englezi ga piju  "ohlađeno"  na sobnoj temperaturi, 15 ° C.

Pale Ale
ili "svijetli" ili "blijedi" ale, bliski  je rođak Bitter Alea, ali tu ima više hmelja.

Pivo je gorko, sadrži do 5% alkohola a pije se također "ohlađeno", na sobnu temperaturu.

Mild Brown Ale
Blago smeđi ale, koji također pripada obitelji aleov.

Pivo sadrži malo hmelja, niska  razina alkohola  do 3%, te je tamno smeđe boje. Kao i većina aleov i Mild brown ale pije se na sobnoj temperaturi.
 
London Porter
Za ovo je pivo jedan od najstarijih poznatih recepta  nazvan po nosaćima u luci Londona, koji cijene njegove prehrambene vrijednosti. Pivo pripada obitelji aleov i predak  je slavnog irskog Stouta, poznatijeg po imenu Guinness.

Pivo je jako tamno smeđe boje s bogatim okusom i pjenom a sadrži od 5 do 7 % alkohola. To je pivo  preporučljivo za  piti na sobnoj temperaturi.

Stout
Tipično, irsko  tamno, gotovo crno pivo, poznato u cijelom svijetu. Najpoznatije komercijalno pivo ovog stila je Dublinski Stout, pravljeno u poznatoj Guinness pivovari u Dublinu, Irska. Čak  i proizvođači slad ekstraktova imaju u svojoj ponudi barem jedan "stout", jer je to pivo po popularnosti crnog piva svakako na prvom mjestu.

Pivo ima puni ukus prženog ječma i bogato je hmeljem.
Pivo za poznavatelje i zaljubljenike u crno, jako pivo. Pjena je obično kremasta i kvalitena.

Do 6% alkohola, te prikladno  za posluživanje kod temperature 14 ° C.

Barley Wine
znači "vino od ječma" zbog visokog sadržaja alkohola, ponekad čak i do 12 %. Pivo, ili "vino" je zlatne do bakar  boje, punog i slatkog ukusa. Pivo za posebnu prigodu! Pravi ale!

Sve verzije „alea“ služite na podrumskoj temperaturi od 10 do 12 ° C.

Neke određene vrste piva, koji ne spadaju u gore navedene klasifikacije.

Belgija:

Belgijska piva su u najvišem rangu umijeća varenja piva. Obuhvaćaju skalu okusa za svakog ljubitelja piva:
od  laganog Pilsa,  do piva Kriek i Framboos, kojima je dodat u postupku fermentacije voćni ukus, kao što su trešnje, maline i još koje, dok je u drugim slučajevima dodat kus bilja.
Pivo je vareno od mješavine ječma i pšenice.

Njemačka:
Weizen
Njemački pšenično pivo sadrži visok postotak slada od pšenice, koje daje pivu pomalo kiseo i osvježavajući okus. Pivo bi trebao pasti u vrstu piva gornijeg vrenja.

Boja varira od svijetle do zlatne, pivo sa malo hmelja. Ono sadrži oko 5 % alkohola. Najbolje je posluženo i ohlađeno na 8 ° C,  uz ide i kriška limuna.

Domaći pivari imaju priliku da si pivo prilagode svojim ukusima  i preferencijama. Pivo može biti poboljšano uz korištenje različitih vrsta šećera, šećer prije upotrebe karameliziramo, zamijenite šećer s medom, dodajte začine i još mnogo toga. Prepustite se pivarskoj  mašti ...