Majstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, Pribor

Košarica

0 proizvoda 0,00 kn

Savjeti

Savjeti za varenje piva

Komina nije poćela „kuhati“ (fermentirati) – mjehurići ne izlaze na vrenjači
1 Uzrok: fermentor propušta zrak.

     Provjerite stanje poklopca – kape  fermentora.

2 Uzrok: Komina je prehladna.

     Postavite fermentor u toplije mijesto.
     Provjerite s hidrometrom da li komina slučajno nije već fermentirala i ugljični dioksid potjecao iz fermentora, a ne curio kroz vrenjaču.

3 Uzrok: kvasacu je isteklo razdoblje trajanja.

     Ponovite proces dodavanja ali sada svježeg kvasca. Kvasac morate najprije rehidrirati prije dodavanja u kominu.

Pivo se previše pijeni, boce pucaju.
1 Uzrok: Pivo u bocama  je prerano flaširano ili

2 Uzrok: U bocu dodano je previše šećera.

U oba slučaja, možete učiniti sljedeće:

     Ohladite boce u hladnjaku,
     boce odčepite i provjetravajte oko 10 minuta,
     Ponovo začepite novim čepom.

Kako možete zavarivati ​​ukusnije pivo
Na kraju kuvanja komine dodajte malu količinu meda (preporučen je bagremov med), oko 200 do 300 g. Za ovaj  iznos smanjite količinu šećera koje namjeravate dodati kod prve fermentacije. Šećer možete prije stavljanja u kominu i karamelilizirati.

Nešto je pošlo krivo ...

Najvjerojatniji uzrok za "neuspjeh" piva naći ćete u bakterijskoj infekciji. Bakterije su organizmi koje ljudi plodonosno iskorištavaju u nekim procesima, a kod pravljenja  piva njihova prisutnost nije poželjna. Oni se nalaze na ogrebenim zidovima  fermentora, žlici, rukama, u bocama, a na još mnogim mjestima.

Prisutnost nepoželjnih bakterija može se izbjeći preventivom – s čistoćom. Sve površine fermentora i pribor koji dolaze u dodir s pivom morate  temeljito očistiti i sterilizirati. Pivovarski kit uključuje odgovarajuće sredstvo za čišćenje i sterilizaciju, naravno, moguće ga je kupiti i izvan kompleta.

Tipične "bolesti" piva:

Mutnoća piva
U boci su prisutne gljivice ili bakterije. Ako imate neprozirnost samo u pojedinim bocama, to može biti zbog kontaminirane ili loše zapečaćećene boce. U općoj mutnoći kod svih boca uzrok je obično nedovoljna čistoća, sporo vrenje, nepravodobno flaširanje  ili neodgovarajuća pohrana.

Kan
To je bolest uzrokovana kanovom gljivicom. Ako se na vrhu piva u boci oblikuje bijeli film ili "krema" bocu drmajte, da krema uroni na dno boce. Uzrok - nije pravilno zatvorena boca i nedovoljna čistoća.

Kiseli okus
Izazvan octenom bakterijom. Razlozi za ovaj fenomen je također u nedovoljnoj čistoći opreme i pribora.

Pažnja: kod pripreme pive uvijek postoji sasvim mala mogučnost, da komina počnije negdje oko slavine curiti iz fermentora ili da vam pjenu izbaci na vrhu vrenjače.. tako da uvijek imajte u vidu, gdje fermentirate, da ne bih slućajno imali probleme sa čišćenjem prostorije...