Majstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, PriborMajstor, Pivar,  Pivski slad, Kvasci, Oprema, Pribor

Košarica

0 proizvoda 0,00 kn

Priprema i proces

Priprema sastojaka
Osnovni sastojak je pivski slad, obično od ječma, ili pšenice, u obliku guste tekućine sladnog ekstrakta, spreman za upotrebu, kojeg se odabire prema željenom stilu piva. Slad ekstrakti već sadrže hmelj, relevantni kvasac je  uprilogu, potrebni su još samo šećer i voda.

Voda
Važno je, da voda nije klorirana, ako se koristi iz vodovoda za piće. Najprikladnija je izvorska voda, dakako, iz provijerenog izvora. U svakom slučaju, preporuča se, da se voda prije daljnje upotrebe prokuha ako ima sumnje u njenu cjelovitost.

Šećer
Šećer se koristi kako bi se postigao željeni alkohol u prvoj fermentaciji i
za formiranje pjene piva prilikom punjenja za drugu fermentaciju. Za proces druge fermentacije  pivari preporučuju korištenje glukoze (dekstroze), koja
nakon fermentacije, ostavlja manje taloga te pruža čvrstu pjenu.

Priprema opreme
Najvažniji dio opreme u kojoj se odvija  fermentacija komine je fermentor ili kuhalo. Uz to trebate i 7-10 litarski lonac za kuhanje komine, žlicu ili kuhaču (plastika, drvo se ne preporuča!), otvarač za konzerve, sredstvo za čišćenje i dezinfekciju. Kasnije ćete trebati i boce (u slučaju upotrebe krunskih čepova) prije stvarnog punjenja još hydrometer i mjerni cilindar.

Fermentor s slavinom i lopaticom- kuhačom za miješanje, ako je potrebno, očistite toplom vodom uz dodatak nepijenušavog praška i isperite hladnom vodom. Ne zaboravite očistiti  i boce!

Fermentor s slavinom, lopatica- kuhača za miješanje i boce moraju biti sterilizirani kako bi se postigla potrebna čistoća. Zbog sigurnosti prilikom prve upotrebe provijerite hladnom vodom, dali fermentor slučajno negdje ne pušta - natočite ga ponug vodom.. i provijerite hidroizolaciju. Ispraznite fermentor. Nakon toga otopite dvije kavine žlićice kalijevog metabisulfita u 3 dl hladne vode. Zatim sa ovom otopinom dobro i temeljito obavite - premažite unutar fermentora, da se taj može dezinficirati, a zatim izlijte kroz slavinu. Na sličan način sterilizirate i boce. Poslije ne ispirate više vodom, fermentor i boce okrenite  "na glavu" da se osuše.

Priprema  i punjenje fermentora
Kuhanje komine.
Limenku sa sladom uronite u vruću vodu kako bi slad postao više tekuć. Na štednjaku prokuhajte u posudi od oko 5 litara unaprijed pripremljene vode i ulijte sadržaj otvorene limenke u posudu s vodom. Sadržaj u posudi mijšajte tijekom kuhanja na laganoj vatri dok se ne otopi u potpunosti ili ne zapali. Dodajte šećer, prema podacima za stil piva. Više šećera znači veći sadržaj alkohola u pivu. Komina je kuhana za oko 10 minuta. Nakon završetka  lonac ostavite da se ohladi.

Punjenje fermentora
Čist i steriliziran fermentor stavite na svoje mjesto u toploj sobi s temperaturom od 20 do 24 ° Celzijusa. Ohlađenu kominu iz lonca ulijte u fermentor. Ulijte pripremljenu vodu na propisanu oznaku - visinu na fermentoru, ovisno o vrsti piva, koje  pripremate. Na termometru koji se nalazi iznad slavine na  fermentoru, izmjerite temperaturu komine. Prikladna temperatura komine je od 20 do 24 ° C.

Dodatak kvasaca
Kad  je fermentor ispunjen do odgovarajuće razine, dodati je potrebno u kominu i priloženi kvasac. Najprije ga u toploj vodi u posudi od 2 dcl  rehidrirajte – kvasac se u roku od dvije minute uz miješanje polako otopi.

Zatvaranje fermentora
Na fermentoru s osjećajem zavrnuti kapu i umetnite vrenjaču napunjeno vodom ili sredstvom za dezinfekciju do crvene linije. Brtvenje čepa ili kape provjerite na način, da fermentor stišćete  s osjećajem sa strane. U isto vrijeme razina tekućine u  vrenjači mijenja se. Uvjerite se da  tekućina u vrenjači zbog kompresije nije pobjegla u fermentor!

Prva fermentacija
U roku od 24 do 28 sati počinju komina fermentirati. U posudi – fermentoru u tjeku je  alkoholna fermentacija. Taj  proces može se pratiti promatranjem mjehurića ugljičnog dioksida izvedenog kroz vrenjaču, obično 10 - 14 dana na temperaturi prostora.

Kada  prestaje fermentacija i prestaje izlaz ugljičnog dioksida kroz vrenjaču potrebno je provjeriti gustoću komine. U plastični cilindar kroz slavinu sipajte kominu toliko da možete u nju  uroniti hidrometar. Kad su mijerenja tom instrumentom u 2 do 3 dana  redom ista, prva fermentacija je završena. Završna specifična težina je između 1003 i 1012, ovisno naravno od vrste piva. Sadržaj izdvojene tekućine ne sipate nazad u fermentor!

Punjenje u boce i druge fermentacije
Koristite samo čiste, sterilizirane boce!

Prije nego što  ulijete pivo u bocu, dodajte u nju šećer. Za 0.33 litara bocu je dovoljna kolićina  od 2 g šećera, žličica za čaj za bocu od pola litre. Najbolje je upotrebiti dozator šećera.

Bocu stavite na slavinu fermentora tako da komina curi po staklu i ne stvara pijene. Prije odćepimo  poklopac fermentora, inače komina neće izlaziti. Ispunite boce na oko 3 cm ispod ruba i  začepite. Ovako pripremljene boce etiketirajte sa oznakama  koje pokazuju stil piva i datum punjenja i do 7-10 dana ostavite još stajati na toplom mjestu (od 20 do 24 ° C), za to vrijeme če i druga fermentacija (karbonizacija) završiti.

U periodu druge fermentacije zbog novo dodatog šećera  pivo postiže  željenu pivsku pjenu,  a dotad neprozirna tekućina postaje čista i jasna.

Sazrijevanje piva
Nakon tjedan ili deset dana, ovisno o toplini prostora, prenesite boce i pohranite ih na hladnom i tamnom mjestu, gdje će pivo sazreti i dobijati u kvaliteti. Takvo pivo več je spremno za prvu degustaciju.
 
Pivo natočite mirno i bez miješanja u čašu, talog (oko 0,5 cm) neka ostane na dnu boce.

Čestitamo! postali ste svoj vlastiti Pivar!

Živjeli!.